Liefdadigheidsorganisatie Vrienden van Ouw is een initiatief van Joop Titaley, overleden op 27 Augustus 2011 te Geleen. Naast Joop’s carrière als profvoetballer maakte hij zich sterk voor de emancipatie van de Molukse bevolking in Nederland en op de Molukken. Als vanzelfsprekend kwam hij op voor kanslozen, verslaafden, werklozen en onderdrukten. Solidariteit kende hij als geen ander en stelde hij in zijn werk als consulent, welzijnswerker en vrijwilliger centraal. Joop was in het echte leven, net als in het veld als middenvelder, een echte verbindingsman. Zijn manier van denken was eenvoudig, bescheiden en onbaatzuchtig. ‘Begin bij jezelf en begin bij je dorp’ waren zijn woorden, inmiddels de fundering van onze organisatie.

Voortbouwend op de basis die door Joop is gelegd, stellen we verbinding binnen de Ouwnese gemeenschap in Nederland centraal. Tegerlijkertijd koesteren we onze droom het stokje door te blijven geven aan jongere generaties zodat er een vernieuwende gemeenschap kan ontstaan waarin jong en oud samen werken aan de ontwikkeling ons culturele Ouwnese erfgoed, onze tradities en gebruiken. Een gemeenschap van verbonden Ouwnezen, vrienden van, jong en oud, hier en op de kampong die samen in staat zijn de de kwaliteit van leven van het leven in Ouw op korte en lange termijn te verbeteren.

Met vernieuwen en verjongen als hoofddoel werken we sinds kort samen met SALT, een internationaal gerenommeerde community die liefdadigheidsinstellingen stimuleert co-creatie als methodiek toe te passen. Met andere woorden samen ontdekken waar men in Ouw van droomt om zo het effect en de kans van slagen van onze projecten te vergroten. Met onze toekomstige SALT projecten op het gebied van educatie, zorg en ondernemerschap hopen we succesvolle pilots te draaien. De inzichten die wij hierbij opdoen hopen wij op de lange termijn te kunnen delen met vergelijkbare organisaties om zo niet alleen in Ouw maar ook op de rest van de Molukken de hoognodige hulp te bieden.

WERKWIJZE

1. ONDERZOEK
We doen onderzoek (SALT methodiek) en ontwikkelen op basis daarvan plannen.

2. FINANCIERING
We zoeken naar nieuwe manieren om kapitaal te vergaren waarmee we onze dromen kunnen verwezenlijken.

3. PLANNING & ACTIE
We bieden ondersteuning op het gebied van Educatie, Zorg en Ondernemerschap en gebruiken daarvoor de SALT methodiek.

4. COMMUNICATIE
We delen onze daden om te laten zien dat het niet alleen bij woorden blijft en vergroten zo de kans meer kapitaal te genereren.